Heyhoef krijgt een zusje van de Heuvelse Lindeboom

Er wordt een bijzondere boom geplant op de Heyhoefpromenade. Het is een levend kunstwerk: het is namelijke het zusje van de oude Lindeboom die op 27 april 1994 gekapt werd op de Heuvel. De linde die wordt geplant, is 50 jaar oud en 16 meter hoog.

De Lindeboom op de Heuvel

Op 27 april 1994 sneuvelde de welbekende lindeboom waar de Heuvel bekend om was. Het gemeentebestuur wilde dit omdat de boom ziek was. Toen de boom gekapt was, bleek inderdaad dat de boom helemaal hol van binnen was. Uit de holle boom kwam een nieuwe linde tevoorschijn. Deze jonge linde werd elders opgekweekt. Maar overleed later ook.

Oude Lindeboom Heuvel

Bron foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Toch heeft de lindeboom zijn eigen dood overleefd via enige stekken. Deze zijn geplant bij een aantal boomspecialisten, een boomkweker, en in de tuin van het Provinciehuis in Den Bosch. Op 26 maart 2009 zijn drie nazaten van de lindeboom geplant op de nieuw ingerichte Heuvel. Daarmee staat er weer een lindeboom in het centrum van Tilburg, waar de Tilburgse bevolking heel blij mee was. De Lindes zijn namelijk nakomelingen van de oude Linde waar Tilburg om bekend stond.

Heyhoefpromenade

Op 1 maart 2017 is het planten van nóg een nakomeling van de Linde begonnen op winkelcentrum de Heyhoef. De ‘nieuwe’ Linde komt te staan tussen de ABN Amro bank en restaurant Melati Dua. Het is een bijzondere boom want het is de ‘zus’ van de linde die op de Heuvel staat. Met de koningslinde wil de gemeente de inwoners van Reeshof een levend kunstwerk cadeau geven. Een ander doel is het symbolisch verbinden van de wijk Reeshof met de binnenstad.

De linde die wordt geplant, is 50 jaar oud en 16 meter hoog. Eronder komen planten, bankjes en grondspots. Op 22 maart verzorgt wethouder Jacobs de feestelijke onthulling.