Heyhoef wordt meest dementievriendelijke winkelcentrum van Nederland

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat ook winkeliers dagelijks te maken krijgen met klanten met dementie. Daarom hebben de winkeliers van het Tilburgse winkelcentrum Heyhoef de ambitie uitgesproken om eind 2020 het meest dementievriendelijke winkelcentrum van Nederland te zijn.

Op 19 mei aanstaande wordt de intentieverklaring ondertekend in het bijzijn van wijkwethouder Oscar Dusschooten.

Dementievriendelijk winkelcentrum

Dementievriendelijk winkelcentrum Heyhoef is een initiatief van ContourdeTwern en de ondernemers van De Groene Vlinder, PLUS Lutz en de Rabobank. Alle 53 ondernemers doen mee. Sociaal werker Sjef van der Klein: “We hebben met elkaar de maatschappelijke verantwoordelijkheid om bezoekers met verschijnselen van vergeetachtigheid te helpen waar dat mogelijk is. Want juist op een openbare plek als een winkelcentrum is er nog veel onbegrip. We beseffen niet wat de impact kan zijn als je vergeetachtig wordt. Stel je maar eens voor dat je door een winkel doolt en niet meer weet wat je er komt doen of wilt kopen.”

Heyhoef wordt het eerste winkelcentrum in Nederland met het predicaat dementievriendelijk. “Concreet betekent dat dat alle ondernemers basiskennis hebben over dementie,” vertelt van der Klein. “Ze volgen online trainingen waarmee we bewustwording creëren en het taboe proberen te doorbreken. De ondernemers herkennen straks de eerste signalen van mensen die vergeetachtig zijn. Ze kunnen elkaar dan informeren of alarmeren als er hulp nodig blijkt te zijn. Daarvoor stellen we verschillende instrumenten beschikbaar.” In 2020 werken de winkeliers vervolgens aan de winkelomstandigheden, zodat klanten met vergeetachtigheid veilig kunnen blijven winkelen.

Intentieverklaring

Op koopzondag 19 mei zetten alle ondernemers van de Heyhoef hun handtekening onder de intentieverklaring. Deze intentie wordt om 13.30 uur ondertekend in het winkelcentrum, in het bijzijn van wijkwethouder Oscar Dusschooten.